Melyik képzés mire lehet jó?

Mit tanuljak?

Mit tanuljak?

Mire jó a Személy- és vagyonőr képzés?

Egy szakma nemcsak küzdelem, lehet élvezet is, ha szívesen csinálod!

2018. február 23. - Magdolna Darmó

bodyworn-794099_640.jpgAz ugye mindenki számára nyilvánvaló, hogy ez egy szakmai képzés, amelynek OKJ száma: 32 861 01. Amit viszont nem mindenki tud, az az, hogy mit tanulnak itt a résztvevők, mennyi ideig tart az oktatás, s milyen végzettsége is lesz igazából annak, aki levizsgázik. Mihez tud kezdeni egy ilyen papírral, s mit kell tennie érte, milyen az oktatás, milyen a vizsga.Akkor csapjunk bele, s kezdjük az elején: 

Mire leszel képes ezzel a végzettséggel?

A Személy- és vagyonőr szakképesítéssel rendelkező személy a szakmai ismereteinek megfelelő, magánbiztonsági tevékenységeket végez a szakmai, munkabiztonsági előírások betartásával, az adott munkaszervezet belső szervezeti rendjének megfelelő irányítással vagy önállóan végzi el. Egyebek mellett őrzést végez különböző védelmi szintű létesítményekben, ellátja a belső és a közterületi járőrszolgálatot, helyszín-ellenőrzést végez a riasztásra kivonuló szolgálat tagjaként. Szállítmánykísérési feladatokat végez, biztosítja a pénz-, értékszállítást a létesítmény területén, parkolási ellenőrként szolgálatot teljesít.

Milyen munkakört tölthetsz be? 

A képzés elvégzése után nemcsak egyféle munkakör az, amiben elhelyezkedhetsz, hanem van több is, így nemcsak állandó, de beugró emberként is dolgozhatsz, hétköznap - hétvége, vagy akár rendes, 8 órás munkarend. Választhatsz olyat, ami Neked leginkább tetszik az alábbiak közül: 

  • Vagyonőr, személy- és vagyonőr, telepőr, testőr, műzeumi teremőr

  • Egyéb egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozások

  • Parkolóőr, egyszerű őr

  • Portás, Ipari, kereskedelmi intézet, oktatási intézmény, egészségügyi intézmény portása

Ha jól belegondolsz, márcsak akkor is jól jársz, ha épp tanuló vagy, de nehézséget okoz összeszedni a tandíj árát. Őrizhetsz létesítményeket, de válhat testőr is belőled. Attól függ, mész-e tovább, lépsz-e tovább, szeretnél-e sokoldalúbb lenni, teszel-e később fegyvervizsgát, s sorolhatnám. Eléggé szépen kitárul a világ egy-egy ilyen OKJ-s képzés után. 

Az elsajátítandó modulok (tananyagegységek)

  • 10348-12 Magán-biztonságvédelmi alapfeladatok
  • 10383-12 Objektumőri feladatok
  • 10384-12 Személy-, vagyonőr speciális feladatai

 Az egyes tananyagegységek arra valók, hogy a tananyagot szakmai szempontok alapján részletekre bontsák Neked -  így könnyebb tanulni is, s könnyebb nekünk is megnézni (előzetes tudásmérésnek hívják), hogy vajon minden órán részt kell-e venned (300 órás a képzés), vagy fel tudunk menteni néhány óra alól. Na, a néhány sem kevés, jelenleg induló csoportunk tagja mindösszesen 150 óra (kb. 15 nap) alatt végzik el a képzést úgy, hogy könnyedén le is vizsgáznak. És elhiheted, nem azért, mert bármit is könnyítünk nekik. Nem ám. Hanem azért, mert olyan oktatókkal dolgozunk, akik ott, a tanfolyamon már nagyon sokmindent megtanítanak neked, hogy mentesülj az otthoni gürcölés alól! 

Az összefüggő szakmai gyakorlatról:

Időtartama 40 óra. Teljesíteni a képzés utolsó szakaszában, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara minősítési rendszerében erre feljogosított, a gyakorlati képzés feltételeivel rendelkező szakképzési hozzájárulásra kötelezett vagyonvédelmi gazdálkodó szervezetnél kell. Ezt természetesen megszervezzük Neked, ha nálunk tanulsz, s a képzés ideje alatt már le is tudhatod. 

Ha elég ügyes vagy, s látnak benned perspektívát, előfordulhat az is, hogy már a szakmai gyakorlat végzése közben felajánlanak Neked egy állást. Ki tudja? Lehet, épp Te leszel a következő! 

A komplex szakmai vizsgáról:

Ne ijedj meg, a vizsga nem harap. Persze, komoly dolog, hisz vizsgára az a résztvevő bocsátható, aki az előírt valamennyi modulból eredményes modulzáróvizsgát tett, teljesítette a szakmai gyakorlatot. Ez azonban ha tényleg itt vagy az órákon, s rendesen bejársz, könnyedén teljesíthető.

Van egy központi írásbeli vizsga (nyugi, nagyon gyakran szerveznek ilyeneket, s mi el is intézzük helyetted a szervezést), valamint egy gyakorlati vizsga, ami ha részt veszel a szakmai gyakorlaton, s kicsit figyelsz, tényleg gyerekjáték lesz a számodra. 

Sikeres OKJ vizsga után, ha az OKJ bizonyítvány a kezedben van, már kész is vagy: kiegészítheted az önéletrajzod egy új szakmai képesítéssel, sőt, ha szükséged van rá, nemzetközi (EUROPASS) bizonyítvány-kiegészítőt is igényelhetsz a választott nyelven a sikeres vizsga napján. Persze erre csak akkor van szükség, ha külföldre szeretnél menni dolgozni. 

Szóval összességében lehetsz idősebb, vagy fiatalabb, akarhatsz főállást, vagy másodállást, kereshetsz plusz bevételi forrást magadnak, mindenképp színvonalas munkát kaphatsz, ha ezt a képzést elvégzed. 

S végezetül kedvcsinálónak néhány filmet ajánlanék, amik valamilyen módon feldolgozzák ennek a szakmának a lényegét, illetve megmutatják, milyen fontos is lehet (természetesen a filmben látott elemek a képzelet szüleményei, satöbbisatöbbisatöbbi:) )

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mit-tanuljak.blog.hu/api/trackback/id/tr6913692606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása